Żywienie człowieka Słownik terminologiczny

  • Producent: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Dostępność: Produkt dostępny
  • szt.
  • 44,37 zł
Tytuł: Żywienie człowieka Słownik terminologiczny
Autor: Gawęcki Jan, Gerting Henryk
Wydanie: 2
Rok: 2016
Format: 16.5x24.0cm
Stron: 150
ISBN: 9788301150730
"Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu:
podstawowe pojęcia żywieniowe,
składniki odżywcze,
jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia,
wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia.

W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych.

Treść haseł jest dostosowana do zawartości podręcznika Żywienie człowieka. T. 1 oraz Żywienie człowieka zdrowego i chorego. T. 2.

Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem."